Länsi-Uusimaa HVA: Aluevaltuustoaloite maahanmuuttajayhteisöjen hyödyntämiseksi paloturvallisuuskoulutuksessa 16.4.2024

Aluevaltuustoaloite maahanmuuttajayhteisöjen hyödyntämiseksi paloturvallisuuskoulutuksessa

Päihdeongelmaiset sekä kasvava vanhusväestö ovat erityisiä riskiryhmiä paloturvallisuuden kannalta. Kuitenkin myös kehittyvistä maista Suomeen muuttaneet ovat yliedustettuina tulipalojen aiheuttajina. Esimerkiksi Ylen viime syksynä uutisoimassa Vantaan kerrostalopalossa, jossa kuoli neljä lasta ja äiti, kyse oli maahanmuuttajataustaisesta perheestä. Myös vuonna 2016 kolmen lapsen ja äidin hengen vaatineen huoneistopalon uhreina oli maahanmuuttajataustainen perhe. OTKESin (oikeusturvakeskuksen) selvityksen mukaan ghanalaistaustaisella perheellä oli osittain maahanmuuttajataustaan liittyviä puutteita turvallisuusosaamisessa: asunnossa ei ollut lainkaan palovaroittimia, ja saunan käytössä oli osaamattomuutta. OTKESin mukaan maahanmuuttajille pitäisikin varmistaa turvallisuutta koskeva perusosaaminen. Länsimainen turvallisuusajattelu ja -kulttuuri pitäisi tehdä kaikille maahanmuuttajille tutuksi.
Samalla, kun riskiryhmät paloturvallisuuden kannalta Länsi-Uudellamaalla kasvavat, hyvinvointialueelle on annettu tavoitteeksi tulipalojen määrän puolittaminen kustannusten vähentämiseksi. Maahanmuuttajajärjestöjä tai -yhteisöjä ei ole toistaiseksi hyödynnetty sanottavasti paloturvallisuusneuvonnassa. Kuitenkin maahanmuuttajajärjestöjä ja -yhteisöjä on hyödynnetty monin tavoin maahanmuuttajien valistus- ja opetustyössä, kuten tyttöjen sukuelinten silpomisen ehkäisyssä, tyttöjen ja naisten tasa-arvokoulutuksessa, jengirikollisuuden kitkemisessä, uskonnollisen radikalisoitumisen ehkäisyssä, eroperheiden isien motivoinnissa huolehtimaan lapsistaan ja matematiikan lisäopetuksen antamisessa somalitaustaisille lapsille.
Maahanmuuttajataustaisten paloturvallisuusneuvonnassa olisi tarkoituksenmukaista kouluttaa maahanmuuttajataustaisten joukosta avainhenkilöitä, jotka jakaisivat tietämystään kustannusneutraalisti ja vapaahtoistyönä omille yhteisöilleen.
Me aluevaltuutetut esitämme, että maahanmuuttajayhteisöjä hyödynnetään jatkossa aktiivisesti maahanmuuttajataustaisten paloturvallisuuskoulutuksessa. Palomiehet vierailevat kyllä lastentarhoissa, mutta tätä ei voi pitää riittävänä maahanmuuttajataustaisten paloturvallisuuskoulutuksena.
Lähteitä:

Yle (8.10.2023): Poliisi epäilee Vantaan tulipalon alkaneen saunasta, jossa vaikuttaa olleen sinne kuulumatonta materiaalia – äiti ja neljä lasta menehtyivät

Iltasanomat (5.9.2017): Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa – tuhoisan onnettomuuden taustalla neljä tekijää.

Espoossa 16.4.2024 Henna Kajava

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa