Keski-Uudenmaan PS aluevaltuustoryhmä ei hyväksy palveluiden verkostosuunnitelmaa

Julkilausuma 31.1.2024, vapaa julkaistavaksi

“Älä osta sikaa säkissä.” Tämä vanha kansanviisaus tarkoittaa, ettei kannata ostaa tuotetta, josta ei tiedä tarkasti mitä se pitää sisällään.

Perussuomalaiset eivät ole valmiita tekemään päätöksiä, mistä emme voi olla varmoja, miten ja mihin se todellisuudessa vaikuttaa. Siksi jätimme eriävän mielipiteen Keski-Uudenmaan aluevaltuuston kokouksessa 25.1.2024 päättäessämme hyvinvointialueen palveluiden verkostosuunnitelmasta. Ehdotimme asian palauttamista valmisteluun siksi, että suunnitelmasta puuttuivat riittävän kattavat vaikutusarvioinnit. Olisimme katsoneet tarpeelliseksi, että suunnitelmasta itsestään olisi käynyt ilmi, mitkä ovat siinä kirjattujen toimipisteiden lakkautamisten vaikutukset alueen asukkaiden palveluiden yhdenvertaiseen saatavuuteen ja saavutettavuuteen, sekä palveluiden tasoon. Meitä mietityttää, kuinka paljon tarvitsemme aikaa, että digi- ja liikkuvat palvelut ovat sillä tasolla, että mahdollisia toimipisteiden karsimisia on mahdollista tehdä. Miksi toimipisteiden lakkautamiset näyttelevät näin suurta roolia palveluiden kehittämisen tässä vaiheessa? Niistä saatu säästö ei kuitenkaan ole merkittävä isossa mittakaavassa. Kirittävää nimittäin on paljon ja holtittomilla lakkauttamisilla hintalappu on vaarassa jopa kasvaa. Ensin pitäisi olla ne korvaavat palvelut olemassa ja ne pitäisi olla todettuna toimiviksi.

Aluevaltuusto ei sentään onneksi palveluiden verkostosuunnitelmaa hyväksynyt pohjaesityksen mukaan, vaan enemmistön kannattamien muutosehdotusten vuoksi, nämä meidänkin huolenaiheenamme olevat asiat selvitetään kyllä tulevina vuosina. Tarjosimme kokouksessa kuitenkin vaihtoehdon, johon tarttumalla olisimme saaneet nämä laadukkaan ja riitävän valmistelun jälkeen kirjatuiksi jo suunnitelmaan ja sen myötä asiat olisivat voineet edetä mielestämme oikeassa järjestyksessä. Meitä hämmästyttää tämä usein painotettu “kiire”, mikä pompsahtaa ilmiönä lähes kaikissa suuremmissa päätöksissä. Asia olisi pitänyt saada päätettyä jo mielellään eilen ja kerta toisensa jälkeen meille sanotaan, että tässä kohtaa ei ole mahdollista enää jarruttaa. Ei meillä ole mitään syytä toimia jarrumiehenä huvin vuoksi. Olemme aidosti huolissamme tästä menosta, mikä alueellamme (ja muilla alueilla) on meneillään. Tietenkin on jarrutettava silloin, kun on tarve, ettei mennä ojasta allikkoon. Olemme joskus saaneet kuulla, että olemme kyvyttömiä tekemään vaikeita päätöksiä. Siitä tässä ei ole kyse. Meillä vaan ei muisti ole pettänyt. Muistamme nimittäin hyvin, mitä olemme vaalikampanjassamme puhuneet ja niin puhui moni muukin mm. lähipalveluiden säilyttämisen puolesta. Palautusehdotuksen äänestyksestä voimme tarkistaa keitä nämä olivat, kenellä meidän lisäksemme muisti myös toimii. Kiitämmekin teitä rohkeita valtuutettuja kannatuksestanne.

Kerroimme jo vaalien alla, että hyvinvointialueuudistus on susi jo syntyessään. On suuri riski, että se ei suinkaan paranna palveluita, vaan johtaa lopputulokseen, että vähän joka puolelta on nipistettävä. Nyt olemme siinä tilanteessa.

Perussuomalaisten Keski-Uudenmaan aluevaltuustoryhmä

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa