JULKILAUSUMA: SAIRASTUA VOI MUULLOINKIN KUIN VIRKA-AIKANA

Julkilausuma 4.10.2022

PERUSSUOMALAISET: SAIRASTUA VOI MUULLOINKIN KUIN VIRKA-AIKANA

Perussuomalaisten Uudenmaan piirihallitus sekä Uudenmaan Perussuomalaisten hyvinvointialueen alueryhmät (Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Itä-Uusimaa sekä Vantaa ja Kerava) ovat äärimmäisen huolissaan HUS:n rahoitusvajeesta ja sen aiheuttamista noin 95 miljoonan euron säästötoimista. Maanantaina 3.10. HUS:n yhtymähallituksen kokouksessa leikkauslistalla olivat mm. Porvoon ja Lohjan sairaaloiden sekä Helsingin Malmin sairaalan yhteispäivystykset sekä traumapäivystykset. Lohjalla säästötoimet lakkauttaisivat päivystyksen lisäksi myös synnytyssairaalan toiminnan, koska enää ei olisi tarjolla anestesiaa ympäri vuorokauden ja synnytyssairaalan tulee aina olla valmis mm. hätäsektioihin.

Ei voi olla niin, että sairastua voi näiden isojen sairaaloiden alueella jatkossa pelkästään virka-aikana ja esim. murtuneen jalan kanssa matkustetaan pitkiä matkoja muualle leikkaukseen. Päivystysten lakkauttamiset lisäävät vaan asiakkaita muissa Uudenmaan sairaaloissa ja niissä on jo nyt isot ruuhkat. Tarkoitus varmastikaan ei ole, että sairaalan ovella on pitkä jono ambulansseja jonottamassa potilaiden kanssa?

HUS:n yhtymähallitus palautti kokouksessaan leikkauslistan uudelleen valmisteltavaksi, joten tällä kertaa selvisimme säikähdyksellä. Tämä tosin ei poista sitä faktaa, että vaje on edelleen 95 miljoonaa ja säästötoimia joudutaan tekemään. Uusi esitys säästökohteista on siis kohta taas päättäjien edessä.

Rahaa siis tarvitaan lisää HUS:lle, koska näin mittavista leikkauksista HUS ei pysty selviämään vaarantamatta potilasturvallisuutta. Uudenmaan neljä hyvinvointialuetta ovat myös tekemässä alijäämäiset budjetit vuodelle 2023, jonka takia HUS:n rahoitusta ei voida vyöryttää pelkästään hyvinvointialueiden vastuulle. Me Perussuomalaiset katsomme, että rahoituksen tulee tulla valtiolta ja myöntää, että sekä HUS:n organisaatiouudistus kuin myös hyvinvointialueuudistus ovat tuoneet lähinnä lisää hallintoa, uusia johtajatasoja ja lisää kustannuksia. Hyvinvointialueuudistuksen tarkoituksena oli tuottaa yhdenvertaisia, laadukkaita ja saavutettavia palveluita, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja ja hillitä kustannusten kasvua, mutta näitä tavoitteita ei selvästikään tulla saavuttamaan.

 

Jari Immonen, puheenjohtaja
Perussuomalaisten Uudenmaan piiri ry

Piia Aallonharja, toiminnanjohtaja
Perussuomalaisten Uudenmaan piiri ry

Veli-Matti Laitinen, puheenjohtaja
Perussuomalaisten Länsi-Uudenmaan aluevaltuustoryhmä

Mari Valve, puheenjohtaja
Perussuomalaisten Keski-Uudenmaan aluevaltuustoryhmä

Jenni Lastuvuori, puheenjohtaja
Perussuomalaisten Itä-Uudenmaan aluevaltuustoryhmä

Suvi Karhu, puheenjohtaja
Perussuomalaisten Vantaan ja Keravan aluevaltuustoryhmä

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa