Keski-Uudenmaan PS aluevaltuustoryhmän kannanotto palvelujen verkostosuunnitelmaan
Julkilausuma 13.11.2023, vapaa julkaistavaksi
Keski-Uudenmaan Perussuomalaisen aluevaltuustoryhmän kannanotto palvelujen verkostosuunnitelmaan
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen verkostosuunnitelma on nyt kunnissa lausuntokierroksella, ja melkein kaikki kunnat ja kaupungit ovatkin jo asian käsitelleet sekä lausuntonsa antaneet. Kriittistä palautetta hyvinvointialue sai aivan liian tiukasta aikataulusta lausunnon suhteen, ja kiireen tuntu onkin tuttu ilmiö mitä olemme Perussuomalaisten aluevaltuustoryhmänä monesti ihmetelleet. Myös toimitilaohjelman puuttuminen aiheutti kritiikkiä siitä, ettei nyt ollut mahdollista tarkastella palveluverkoston kustannusrakennetta, sillä sitä avataan tarkemmin vasta toimitilaohjelmassa. Luonnokseen olisi saatava tarkemmat taloudelliset perustelut siinä esitetyille ratkaisuille.
Mikäli onnistumme palveluiden verkostosuunnitelman kanssa, lopputulemana olisi kustannustehokkaat ja laadukkaat palvelut, jotka ovat alueen asukkaiden saatavilla ja saavutettavissa tasapuolisesti. Tämä olisi linjassa hyvinvointialueen strategian kanssa. Tällä hetkellä suunnitelmaluonnoksessa ei mennä asiakas ja palveluntarve edellä, vaan verkosto edellä. Jos nyt teemme äkkinäisiä ratkaisuja esimerkiksi toimitilojen karsimisten suhteen, niin on vaarana, että hintalappu kasvaa entisestään eikä toivottuja säästöjä synny. Emme myöskään voi unohtaa strategiaamme kirjattuja tavoitteita. Ryhmämme ei kannata tämänhetkisen suunnitelmaluonnoksen verkostorakennetta, koska meillä ei ole vielä olemassa korvaavia palveluita.
Edelleen kannatamme liikkuvien palveluiden kehittämistä sekä digitalisointia, mutta suunnitelmasta käydyt keskustelut ovat tällä hetkellä jumiutuneet suunniteltujen toimipisteiden lakkauttamisien ympärille. Tällä hetkellä suunnitelma olisi, että alueellamme toimisi lopulta 2-3 hyvinvointikeskusta, 2-3 sote-keskusta sekä mahdollisia soteyksiköitä. Miksi luonnokseen on kirjattu 2-3? Mikäli vain kaksi, niin mitkä kaksi? Edelleenkään näiden keskusten ja yksiköiden toimintaa ei ole avattu luonnoksessa tarkemmin. Olemme nyt saaneet ymmärryksen, että hyvinvointikeskuksiin kaavaillaan myös tiloja yksityisille toimijoille. Mielenkiintoinen ajatus, mutta ennen suunnitelmien etenemistä tulisi tarkkaan selvittää onko tällaiselle tarvetta ja kiinnostusta. Mikäli tilat jäisivätkin tyhjilleen, tiedätte kyllä kenelle se tulee kalliiksi. Soteyksiköihin on luonnoksessa kirjattu, että palveluita järjestetään ”tarpeen mukaan”. Miten tämä tarve määritellään? Kuinka paljon tarvitsijoita tulee olla, että alueen asukkaille järjestetään esimerkiksi hammashoitoa kiinteänä tai liikkuvana lähipalveluna? Tällä hetkellä luonnos on niin suurpiirteinen, että nämä eri käsitteet voivat lopulta olla mitä vain. Suunnitelmaluonnoshan on tällä hetkellä myös alueen asukkaiden luettavissa ja lausuttavissa. Asukkaita kiinnostaa melko varmasti eniten, että miten tämä tulee vaikuttamaan juuri minun ja läheisteni palveluihini. Joudunko jatkossa matkustamaan saadakseni tarvitsemaani hoitoa ja jos joudun, niin kuinka pitkälle? Näihin kysymyksiin ei luonnos anna vastauksia.
Mitään ei ole vielä päätetty, mutta saamme toistuvasti hoputuksia, että kiire olisi. Tällä hetkellä päätökset palvelujen verkostosuunnitelmasta tehtäisiin joulukuun aluevaltuuston kokouksessa. Samassa kokouksessa käsitellään myös talousarvio. Ryhmämme mielestä ei ole realistista eikä kokoukseen osallistuville inhimillistä, että kaksi näin suurta ja puheenvuoroja kirvoittavaa asiaa käsitellään samassa kokouksessa. Asialla ei itseasiassa ole mikään kiire ja esimerkiksi Länsi-Uudenmaan ja Vantaa-Kerava hyvinvointialueiden valtuustoissa asiaa käsitellään vasta reippaasti ensi vuoden puolella. Ryhmämme mielestä voisimme ottaa tähän nyt aikalisän ja antaa viranhaltijoille vielä aikaa valmisteluun, käsitteiden avaamiseen, vaihtoehtojen selvittämiseen sekä lausuntojen huolelliseen läpikäymiseen, jotta niistä saatava arvokas tieto saadaan lopulliseen esitykseen. Olemme kyllä valmiita tekemään vaikeitakin päätöksiä, mutta emme heppoisin tiedoin.
Keski-Uudenmaan Perussuomalainen aluevaltuustoryhmä